2014. február 18., kedd

Minden nap használod de semmit sem tudsz róla

 Szisztok!
 Hosszú idő után írok. Mostanában nem sok időm akadt, de végre befejeztem egy régen tervezett blogbejegyzésem.

 Összegyűjtöttem 5 olyan dolgot, ami jelen van mindennapjainkban, de még is alig tudunk róluk valamit. Remélem hasznos információkkal szolgálok.



 Fogkefe


 Gondoltátok volna, hogy a fogkrém hamarabb jelent, meg mint a fogkefe? A fogkrém múltja az ókori Egyiptom idejéig nyúlik vissza, de most, a fogkefe az amiről én szeretnék írni.  A 15. században a kínaiak már használtak a mai fogkefékhez hasonló eszközt, de a ma háztartásainkban használt fogkefét 1780-ban találta fel William Addis.

Tükör

 Ki az aki egy nap legalább egyszer ne nézne tükörbe?  Úgy gondoltam, hogy talán erről a tárgyról sem tudunk sokat. Régi őseink, egy misztikus tárgynak tartották ezt az eszközt. A tükör őse elsősorban a rezzenéstől mentes víz, majd aztán jöttek a simára csiszolt ezüst, réz majd bronz felületek. Sajnos ezek a tárgyak, nem sokáig mutattak tiszta képet, az oxidáció miatt.
 A ma használt tükröket a 13. században a Velencéhez tartozó Murano szigetén születtek. Eleinte higanyt is használtak hozzá, ám ezt hamar helyettesítették ezüstfoncsorttal.


Csokoládé

 A csokoládénak, régebbi nevén xocolat-nak zavaros története van. (eleinte ital formájában fogyasztották az akkor még keserű csokoládét)  Régen a maják is használták fizetőeszközként.
 Majd az aztékok legyőzték a majákat átvették tőlük a kakaóbabot. Az aztékok már ízesítették fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették. Majd Spanyolországba került a "kincs" (nem éppen békés körülmények közt). A 17. századig a csokoládé az ország határain belül maradt. Először a spanyolok sem szerették fogyasztani, míg a mexikói spanyol apácák el nem kezdték ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal, cukorral.
 Később Franciaországban is elterjedt a csokoládénak nevezett édesség. Angliában II. Károly (1660-85) uralkodása alatt vált divatos itallá. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár (mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt).


Műköröm

 A műköröm kialakulásának története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Egyiptomban a fáraók ápoltságuk jeléül körmükre hosszú, aranyozott pótkörmöket helyeztek. Az ismert Cleopatra is szívesen hordott ilyeneket.   
 A műkörmök ezután a Ming dinasztia idején bukkantak fel Kínában (1268–1644). Ott a műkörmök a felső tízezerbe tartozást jelképezték.
 Amerikában és Európában az iparosodás kezdetével terjedt el a körömkozmetika. Az 1830-as években egy Sitté nevű doktor is foglalatoskodott a körmök ápolásával, de csak 1917-ben vette kezdetét komoly fejlődés e téren.
 Az első műkörmöt, egy körmét rágó fogorvos alkalmazta, de neki nem volt valami tartós módszere. Majd a 70-es években terjedt el az akril technika, amit a zselék elterjedése követett.



Szilikon mellek


 Az első mellnagyobbítási módszert Dr. Robert Gersuny osztrák orvos fejlesztette ki az 1890-es években (paraffin injekciós technika). Mellékhatásai azonban bővelkedően voltak a módszernek: különböző fertőzések, megkeményedő mellek és tumorszerű csomók.  
 Az 1920-1930-as években a szakemberek fenékből kimetszett zsírszöveteket ültették a mellekbe. Ám ezek hamar felszívódtak és sokszor nem is egyforma mértékben.  A folyékony szilikon injekciók a II. világháború után váltak népszerűvé. A módszer hamarosan San Francisco-t és Las Vegas-t is meghódította. Azonban ennek is komoly mellékhatásai akadtak, mint pl.: szilikon vándorlás, tumor szerű duzzanatok, amik végett melleltávolítás is szükséges volt, és krónikus gyulladások.
 1961-ben jöttek a szilikontasakok, majd 1965-ben a sós vizes implantátumok, amelyek a 90-es években uralták az USA mellimplantátum-piacát.
 Később betiltották a zselével töltött implantátumokat, mert úgy gondolták betegségek okozói, ám ez megcáfolása után, újra szabadalmasították.
 Mostanra német orvosok titánium bevonatú implantátumokat hoztak létre, remélve, hogy sokkal szövetbarátabb lesz, mint az eddigiek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése