2018. október 3., szerda

Egyéni vállalkozás indítása (KATA)

Sziasztok !
 A mai nap egyéni vállalkozó lettem. Szeretném nektek elmondani, hogyan sikerült, hiszen azt
mondták ez egyszerű mint az 1x1 és online is meg lehet csinálni. Természetesen nem hazudtak, de csak annak egyszerű aki már tudja. Sajnos online nem tudtam megcsinálni, mert nem voltam annak a tudásnak a birtokában amit most szeretnék átadni.
 Hátha megspórolok neked egy kört ezzel a bejegyzéssel. 



 Elsősorban nyitnod kell egy Ügyfélkaput. Ez egy alig 2 perces folyamat, amit egy kormányablaknál tudsz megtenni.

 Ezt követően aktiválnod kell emailben a fiókodat. Amint ez meg van, KATT (https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/) errre a linkre. Ez után kattints az EVNYre. 
 Jelentkezz be az ügyfélkapus jelszavaddal és felhasználóneveddel.  Meg fog jelenni az a sok okmány amit ki kell töltened. Az adózásig minden értelemszerű.
(Székhelyed a lakcímed.)
Fontos tudnod a TEÁOR számodat. Ha nem vagy benne biztos ellenőrizd le. KATT  (http://portal.nebih.gov.hu/teaor-szamok-listaja)  pl.: 900102 - Elóadó-művészeti tevékenység (zenei)
 Ha főfoglalkozású egyéni vállalkozó szeretnél lenni (mint én), akkor azokat a részeket ami nem érint téged hagyd úgy. Ne válaszd se a NEM-et se az IGEN-t. (Ha nem főállású szeretnél lenni, akkor neked máshogy kell kitöltened, abban sajnos nem tudok segíteni).
 Amit fontos lesz kitöltened az adózásnál, az alanyi adómentesség (Áfa-mentesség). Itt válaszd az IGEN-t, abban az esetben HA egy év alatt nem fogod túl lépni a 8 000 000 Forint bevételt. 

 Ezt követően amiket fontos még kitöltened:

 A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok

1. Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá, ezzel együtt saját magamat, mint magánszemélyt kisadózóként, bejelentem. : IGEN
2. Főállású kisadózónak minősülök. : IGEN
5. bejelentem, mint főállású kisadózó, hogy biztosításom ezen bejelentéssel jön létre. : IGEN

Azért nincs 3-as és 4- es pont mert az nem érint ezért azt nem piszkáljuk. 


Munkavégzés jellege : Főfoglalkozású egyéni vállalkozó



 Jómagam elsősorban kormányablakhoz fordultam (miután itthon nem ment), és ott adtak egy formanyomtatványt (azt amit te is látsz és kitöltesz a neten). Majd átküldtek a NAV- hoz, hogy kérjek tőlük segítséget az adózással kapcsolatos részek kitöltéséhez. Ha te is a havi 50 000 FT adózást (KATA) választod akkor csak kövesd a fent leírtakat. Ezzel már is megspórolod magadnak a NAV-ot.  Ha otthon még sem megy vagy csak aggódsz, hogy elrontod, akkor menj be a kormányablakhoz, és az ügyintézővel együtt töltsétek ki az iratokat. 


 Remélem segítettem !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése